Syarikat Vs Perusahan

Istilah organisasi dan perusahaan sering digunakan secara bergantian. Walau bagaimanapun, mereka sebenarnya agak berbeza. Sebagai pemilik perniagaan kecil, syarikat anda adalah perusahaan dan organisasi formal. Organisasi pada asasnya adalah payung untuk semua jenis perniagaan dan entiti sosial dengan berbilang ahli dalam mengejar matlamat bersama.

Asas Organisasi

Orang berkumpul untuk mengejar banyak tujuan bersama. Sebagai contoh, segelintir sahabat yang membentuk sebuah organisasi apabila mereka memulakan sebuah kelab sosial. Sebuah jawatankuasa masyarakat yang dibentuk untuk merancang suatu acara juga merupakan organisasi rasmi. Semua perusahaan juga organisasi. Perspektif lain ialah organisasi terjejas oleh pengaruh dalaman dan luaran. Interaksi orang dalam organisasi dan masukan, ditambah interaksi dengan atau tindak balas dari orang luar dan peristiwa kegiatan organisasi yang berimpak.

Formal atau tidak formal

Organisasi mempunyai struktur dan kepimpinan. Organisasi formal mempunyai pemimpin dan struktur formal. Seorang pemimpin boleh dipanggil presiden, pengurus, penyelia atau pengerusi. Organisasi tidak formal mempunyai elemen atau struktur, tetapi tidak ada pemimpin yang ditetapkan secara formal atau hubungan pelapor. Pekerja yang bertemu di bilik rehat syarikat setiap hari untuk makan tengah hari membentuk sebuah organisasi tidak rasmi. Organisasi ini mempunyai struktur longgar di mana pertemuan berlangsung sekitar waktu yang sama di tempat yang sama. Walaupun organisasi itu tidak mempunyai pemimpin rasmi, lebih banyak anggota dominan kemungkinan akan mengarahkan perbualan.

Asas Perniagaan

Perusahaan adalah organisasi berorientasikan perniagaan yang dibentuk secara khusus supaya pengasas dapat mengusahakan usaha keusahawanan untuk keuntungan. Walaupun perusahaan memiliki elemen sosial, mereka berbeza dengan kelab atau organisasi bukan komersial lain kerana tujuan keusahawanan mereka. Anda memulakan perusahaan untuk tujuan menarik pelanggan, menjual barangan dan perkhidmatan dan mendapatkan keuntungan. Struktur formal dalam perniagaan menetapkan hubungan pelapor antara pengurus dan pekerja dan di seluruh jabatan syarikat.

Formal vs Informal

Perusahaan juga sama ada formal atau tidak formal. Perusahaan istilah lebih sering digunakan merujuk kepada aktiviti keusahawanan yang tidak rasmi. Ketika seorang gadis berumur 10 tahun mendirikan berdiri lemonade di kawasan kejiranannya, ia telah membentuk perusahaan, atau usaha tidak formal. Apa-apa jenis perniagaan tunggal dianggap sebagai perniagaan tidak formal individu kerana anda tidak menubuhkan entiti perniagaan yang sah. Perusahaan formal termasuk perkongsian, S-perbadanan, syarikat liabiliti terhad, syarikat dan usaha sama.

Kata Kunci : Annaufal , Annaufal Travel , Annaufal Travel & Tours , Annaufal Travel & Tours Sdn Bhd , https://annaufal.com/