Perbezaan Antara Haji Dan Umrah

Perbezaan Antara Haji Dan Umrah

Sebagai agama yang paling cepat berkembang hari ini, Islam menyumbang lebih daripada 1.6 bilion orang di seluruh dunia. Ia, seperti banyak agama lain, mempromosikan keamanan, penerimaan dan cinta antara satu sama lain. Ia mengajarkan moralitas, kesamarataan dan mempromosikan akal dan pengetahuan tentang urusan duniawi dan rohani.

Di antara semua pengajaran dan riwayat nabi yang disediakan di dalam Al-Quran, terdapat perbuatan asas dalam iman Islam. Perbuatan-perbuatan ini termasuk verbalisasi dan kepercayaan pada Shahada, atau pernyataan kepercayaan kepada Allah SWT dan Nabi Muhammad SAW, serta kewajiban berpuasa selama Ramadhan, melaksanakan haji (haji) sekali dalam kehidupan kita, selesaikan solat lima waktu dan memberi amal kepada orang miskin.

Walaupun semua adalah sama pentingnya dalam Islam, Haji adalah salah satu tindakan yang paling rohani dan fizikal yang dapat dipercaya seorang mukmin.

pakej umrah terbaik

Haji dan Umrah mempunyai perbezaan masa, kerja dan niat fizikal

Haji adalah perbuatan haji ke Mekah, Arab Saudi yang berlaku setiap tahun. Permulaan haji ditunjukkan, seperti semua tradisi Islam, dengan melihat bulan dalam keadaan tertentu.

10 hari pertama bulan Islam Dhul Hijjah adalah sangat bermanfaat untuk tindakan iman seperti doa dan puasa untuk semua orang yang beriman – sama ada mereka atau tidak dapat pergi untuk haji. Walau bagaimanapun, mereka yang cukup beruntung untuk mengerjakan kerohanian haji dan hubungan dengan Allah SWT yang melampaui jangkaan dan memerlukan sejumlah besar tenaga kerja fisik juga.

Pada masa yang ditetapkan tahun ini, Mekah, Arab Saudi dibungkus dengan ratusan ribu jamaah di Masjidil Haram, atau Masjid al-Haram. Para jamaah ini melakukan ibadah haji yang disebut Umrah, yang serupa, tetapi berbeda dengan ibadah haji dalam banyak cara.

Perbezaan yang paling jelas adalah dari masa kedua jemaah haji. Hajj berlaku hanya sekali setahun dan dalam 10 hari pertama bulan Islam Dhul Hijjah, sementara Umrah boleh dilakukan hampir pada masa lain tahun ini. Umrah adalah ritual sepanjang tahun, dan sementara langkah-langkah Umrah adalah sukar, Haji mempunyai banyak lagi langkah dalam prosesnya.

Pekara – Pekara Yang Dilakukan Semasa Mengerjakan Umrah

Langkah-langkah Umrah terdiri daripada Ihram, atau keadaan kebersihan dan niat, tawaf, kiblat Ka’aba tujuh kali, berdoa dua rakaat, minum air Zamzam, sa’ae – lulus antara gunung-gunung Safa dan Marwa tujuh kali, dan memotong rambut – bercukur kepala untuk lelaki dan memotong sekeping rambut kecil untuk wanita.

Umrah, seperti ibadah haji, dilakukan sebagai perbuatan pembersihan orang mukmin yang sepenuhnya dan orang-orang mukmin mengingat perbicaraan Hajar (RA), Nabi Ibrahim (AS) dan Nabi Muhammad (SAW).

Sebaliknya, Haji dipegang dalam keinginan yang lebih tinggi untuk dicapai kerana kewajiban setiap muslim yang mampu melaksanakannya sekurang-kurangnya sekali dalam hidup mereka. Dalam 10 hari pertama Dhul Hijjah, antara tiga hingga empat juta jemaah haji datang dari seluruh penjuru dunia untuk menyelesaikan kewajipan mereka

Kepada meraka yang ingin mendapatkan pekej umrah ? Boleh layari https://annaufal.com/pakej-umrah terbaik/ untuk mendapatkan pakej-pakej yang ditawarkan.