Kod HTML & Faktor Kejayaan Enjin Carian

HTML adalah kod dasar yang digunakan untuk membuat halaman web. Enjin carian boleh mengambil isyarat ranking daripada elemen HTML tertentu. Berikut adalah beberapa elemen HTML yang paling penting untuk mencapai kejayaan SEO Malaysia.

Tag tajuk HTML
Bayangkan anda menulis 100 buku yang berbeza tetapi memberi mereka semua tajuk tepat yang sama. Bagaimanakah sesiapa faham bahawa mereka semua tentang topik yang berbeza?

Bayangkan anda menulis 100 buku yang berbeza, dan sementara mereka mempunyai tajuk yang berbeza, judulnya tidak begitu deskriptif – mungkin hanya satu atau dua perkataan. Sekali lagi, bagaimanakah sesiapa yang tahu, sepintas lalu, apa buku-buku itu?

Tajuk HTML sentiasa dan kekal sebagai isyarat HTML yang paling penting yang digunakan oleh enjin carian untuk memahami apa halamannya. Tajuk buruk pada halaman anda seperti mempunyai tajuk buku buruk dalam contoh di atas. Malah, jika tajuk HTML anda dianggap buruk atau tidak bersifat deskriptif, Google mengubahnya.

Oleh itu, fikirkan apa yang anda harap setiap halaman akan ditemui, bergantung pada penyelidikan kata kunci yang telah anda lakukan. Kemudian kraf unik, tajuk deskriptif untuk setiap halaman anda.

Tag penerangan meta
Tag penerangan meta, salah satu unsur HTML yang paling lama disokong, membolehkan anda mencadangkan bagaimana anda ingin diterangkan halaman anda dalam senarai carian. Jika tajuk HTML bersamaan dengan tajuk buku, perihalan meta adalah seperti pukulan di bahagian belakang yang menggambarkan buku itu.

Pakar SEO di Malaysia akan membantah bahawa tag penerangan meta bukanlah “faktor ranking” dan ia tidak benar-benar membantu halaman anda lebih tinggi. Sebaliknya, ia adalah “faktor paparan,” sesuatu yang membantu anda melihat jika anda muncul dalam hasil teratas kerana faktor lain.

Secara teknikal, itu betul. Dan ini salah satu sebab yang kami memutuskan untuk memanggil faktor-faktor “kejayaan” ini bukan faktor ranking.

Penerangan meta yang mengandungi kata kunci yang dicari (dalam huruf tebal) boleh menangkap mata pengguna. Huraian meta yang direka dengan baik boleh membantu “menjual” hasil kepada pengguna. Kedua-duanya boleh menyebabkan klik tambahan pada tapak anda. Oleh itu, adalah wajar untuk tag penerangan meta dihitung sebagai faktor kejayaan.

Diingatkan, mempunyai tag penerangan meta tidak menjamin keterangan anda akan digunakan. Enjin carian boleh membuat penerangan yang berbeza berdasarkan apa yang mereka percaya paling relevan untuk pertanyaan tertentu. Tetapi ada yang meningkatkan kemungkinan bahawa apa yang anda suka akan muncul. Dan mudah dilakukan. Jadi lakukan nya.

Data berstruktur
Bagaimana jika anda boleh memberitahu enjin carian tentang apa kandungan anda dalam pakar seo“bahasa” mereka sendiri? Di belakang tabir, tapak boleh menggunakan markup tertentu (kod) yang memudahkan enjin carian memahami butiran kandungan halaman dan struktur.

Hasil data berstruktur sering diterjemahkan ke dalam apa yang Google memanggil “coretan yang kaya,” suatu senarai carian yang mempunyai loceng dan peluit tambahan yang menjadikannya lebih menarik dan berguna kepada pengguna. Coretan kaya yang paling biasa yang mungkin anda hadapi adalah ulasan / penarafan, yang biasanya termasuk bintang-bintang yang menarik.

Walaupun penggunaan data berstruktur mungkin bukan faktor ranking langsung, ia jelas merupakan faktor kejayaan. Semua perkara yang sama, penyenaraian dengan coretan yang kaya mungkin mendapat lebih banyak klik daripada satu tanpa.

Tag tajuk
Lihat tajuk utama di bahagian atas halaman ini? Di sebalik tabir, kod HTML digunakan untuk membuatnya sebagai tag header. Dalam kes ini, tag H1.

Lihat sub-tajuk utama di halaman? Mereka juga menggunakan tag header. Setiap daripada mereka adalah “tahap” seterusnya, menggunakan tag H2.

Tag tajuk adalah cara formal untuk mengenal pasti bahagian utama laman web. Enjin carian telah lama menggunakannya sebagai petunjuk kepada halaman apa. Sekiranya kata-kata yang anda mahu dijumpai adalah dalam tag header, anda mempunyai peluang yang sedikit meningkat untuk muncul dalam carian untuk kata-kata itu.

Secara semulajadi, pengetahuan ini telah menyebabkan beberapa orang pergi ke laut. Mereka akan meletakkan keseluruhan perenggan dalam tag header. Itu tidak membantu. Tag header adalah sama banyak untuk membuat kandungan mudah dibaca untuk pengguna kerana ia adalah untuk enjin carian.

Tag tajuk berguna apabila ia mencerminkan struktur logik (atau garis besar) halaman. Sekiranya anda mempunyai tajuk utama, gunakan tag H1. Subhebah yang berkaitan harus menggunakan tag H2. Gunakan tajuk seperti yang masuk akal, dan mereka boleh memperkukuhkan faktor ranking lain