Jenis-Jenis Agensi Pelancongan

Jenis-Jenis Agensi Pelancongan Di Malaysia

Terdapat tiga jenis agensi di UK: gandaan, minip, dan agensi bebas. Gandaan terdiri daripada beberapa rantaian kebangsaan, yang sering dimiliki oleh konglomerat antarabangsa, seperti Thomson Holidays, kini anak syarikat TUI Group, multinasional Jerman. Kini sudah biasa bagi syarikat-syarikat pelancongan pasaran besar untuk membeli kepentingan mengawal dalam rantaian agensi pelancongan, untuk mengawal pengedaran produk mereka. (Ini adalah contoh penyepaduan menegak.) Rantai yang lebih kecil sering didasarkan pada rantau atau daerah tertentu.

https://annaufal.com/pakej-umrah-2019/

Lima jenis agensi yang wujud di Amerika Syarikat: agensi bebas, tuan rumah, francais, konsortium, dan mega. American Express dan Persatuan Automobil Amerika (AAA) adalah contoh agensi pelancongan mega. Carlson Wagonlit Travel adalah contoh agensi konsortium yang terdiri daripada pelbagai jenis agensi khusus. Satu contoh agensi pelancongan bebas, adalah satu yang dimulakan oleh satu-satunya hak milik, atau perkongsian antara individu yang tidak mempunyai perkongsian perniagaan dengan agensi persaingan. Setiap jenis agensi pelancongan mempunyai kebaikan dan keburukannya.

Artikel Berkaitan : Pakej Umrah 2019 Annaufal Travel

Di Australia, banyak perniagaan kecil adalah pedagang tunggal, dan sering francais. Mereka beroperasi secara dalam talian, dengan kedai atau sebagai pemegang francais. Industri agensi pelancongan Australia telah meningkat dengan ketara disebabkan oleh pertumbuhan rangkaian francais, dengan perniagaan kecil dan pedagang tunggal yang menyertai rangkaian francais seperti Helloworld Travel, memberikan mereka akses kepada sistem dalaman untuk produk dan tempahan. Flight Center Travel Group mempunyai hampir 2,800 operasi milik syarikat dan merupakan salah satu yang terbesar di dunia. Booking.com adalah ejen pelancongan dalam talian yang paling banyak digunakan di Australia.

Agensi bebas biasanya memenuhi pasaran khusus atau khusus, seperti keperluan penduduk di bandar atau pinggir kota komuter kelas atas, atau kumpulan tertentu yang berminat dalam aktiviti yang sama, seperti acara sukan, seperti bola sepak, golf, atau tenis.

Artikel Berkaitan : Pakej Umrah 2019 Annaufal Travel

Agensi pelancongan memilih antara dua pendekatan. Satu ialah agensi pelancongan tradisional, pelbagai destinasi, keluar dari lokasi pemula; yang lain adalah destinasi tumpuan, agensi perjalanan masuk, yang berpusat di destinasi dan menyampaikan kepakaran di lokasi tersebut. Pada masa ini, bekas biasanya merupakan pengendali yang lebih besar manakala yang kedua sering merupakan pengendali bebas yang lebih kecil.