Cara Tukar Bateri Kereta

sewa kereta kuala lumpur

Elakkan terkandas. Inilah cara mengganti bateri kereta anda.
Tidak kira seberapa baik anda merawat kenderaan anda, bateri kereta tetap habis setiap beberapa tahun dan perlu diganti. Ini hanya salah satu barang penyelenggaraan biasa yang kami tangani sebagai pemilik kereta. Nasib baik, memasang bateri baru adalah kerja mudah, dan yang kami cadangkan untuk semua DIYers.

Lakukan sendiri di garaj Sabtu pagi, dan yakinkan bahawa kenderaan anda akan bermula Isnin pagi – dan setiap pagi, walaupun dalam cuaca paling sejuk. Inilah cara melepaskan bateri kereta dan memasang bateri baru.

Sebelum memulakan, pastikan anda memilih bateri yang sesuai untuk kenderaan anda.

TUKAR BATERI KERETA

Periksa manual pemilik kenderaan anda untuk mengetahui lokasi bateri kereta anda. Ruang di bawah tudung adalah premium di banyak kenderaan baru. Sebilangan bateri mungkin terletak di dalam bagasi, di bawah papan lantai atau bahkan tidak dapat dilihat di belakang sumur roda.

Kenal pasti pos positif dan negatif dan kabel masing-masing yang terpasang pada masing-masing. Pos positif mungkin mempunyai penutup plastik merah di atasnya dan / atau kabel yang terpasang padanya akan berwarna merah. Terdapat juga simbol “+” yang dicop atau dicetak pada bateri, di sebelah pos positif.

Dengan menggunakan sepana, longgarkan mur atau baut yang menahan terminal dan kabel negatif ke tiang bateri negatif.

Dengan menggunakan sepana, longgarkan mur atau baut yang menahan terminal dan kabel negatif ke tiang bateri negatif.

Tanggalkan penjepit atau sistem penahan yang menahan bateri di tempatnya dan ketepikan bahagian dan pengikatnya untuk mengelakkan tumpahan atau salah meletakkannya.

Angkat bateri dengan berhati-hati tanpa terlalu banyak mengeluarkan suara (bersiaplah, ia sedikit berat). Sekiranya tiang terletak di bahagian atas bateri, tidak di sebelah, anda boleh menggunakan tali pengangkut bateri.

MEMASANG BATERI KERETA

Periksa terminal yang terpasang pada hujung kabel bateri untuk memastikannya bersih dan bebas kakisan. Sekiranya tidak, bersihkan dengan menggunakan alat pembersih terminal. Terdapat alat khas yang sesuai dengan tiang, dengan berus lain yang sesuai di dalam pengapit. Sekiranya gagal, berus wayar yang gagah dapat menjalankan tugasnya. Semakin bersih tiang dan pengapit anda, semakin baik dan positif sambungan bateri anda.

Letakkan bateri sehingga pos positif dan merah akan sesuai dengan lokasi terminal positif dan kabel.

Masukkan bateri baru. Kemudian selamatkan dengan penjepit atau sistem penahan yang dikeluarkan lebih awal.

Tanggalkan penutup plastik yang menutupi tiang bateri dan pasangkan pencuci anti karat di atasnya.

Sapukan lapisan minyak nipis pada tiang dan terminal bateri sebelum menyambungkan terminal positif ke pos positif terlebih dahulu. Gris khas anti-karat tersedia untuk mengelakkan simpanan kakisan putih kehijauan yang lembut yang sebenarnya dapat mengelakkan bateri daripada dicas. Dengan menggunakan perengkuh, ketatkan penyambung sehingga terpasang dengan selesa. Kemudian ulangi untuk pos negatif dan terminal.

Cuba menggoyangkan bateri. Sekiranya bergerak, kencangkan penjepit atau sistem penahan. Anda sudah selesai memasang bateri kereta! Berbangga dengan pekerjaan yang dilakukan dengan baik dan memandu dengan yakin, mengetahui bahawa anda tidak akan terkandas kerana bateri mati.

Iklan : Anda mencari perkhidmatan sewa kereta kuala lumpur ? Hubungi 019 9671127 untuk mendapatkan perkhidmatan kereta sewa kl yang terbaik. KARLOOP merupakan syarikat yang menyediakan perkhidmatan sewa kereta kuala lumpur di seluruh Malaysia. Hubungi 019 9671127 untuk kereta sewa kl.